Tom
van Aken

CEO

Avantium

Informatie

Naam

Tom van Aken

Bedrijf

Avantium

Functie

CEO

Leeftijd

49

Wie is Tom van Aken?

Tom van Aken is CEO van chemisch technologiebedrijf Avantium. Het bedrijf wil de transitie van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen versnellen.

Resultaat

Avantium ontwikkelt chemische producten en polymeren uit plantaardige grondstoffen of CO2. Het bedrijf is bekend van PEF, een nieuw plastic materiaal op basis van plantaardige suikers dat bovendien volledig recyclebaar is. Daarmee draagt het bedrijf bij aan een circulaire economie. Waar de plastics industrie gewend is om te werken met conventionele materialen, wil Tom van Aken met Avantium zijn nek uitsteken om het anders te doen. Het bedrijf gaat PEF-flessen leveren aan onder andere Coca Cola en Danone.

Persoon

Net als een groot deel van de familie van zijn vader studeerde Tom van Aken scheikunde. Hij werkte een tijd voor DSM in New York, maar vond het bedrijf te behoudend en besloot in 2002 naar Avantium over te stappen. Hij is van nature ongeduldig; toch is hij ook realistisch over hoe snel zijn bedrijf kan gaan. Er schuilt een idealist in hem, maar hij wil niet geassocieerd worden met geitenwollensokken. Hij wordt meer gedreven door innovatie en de commerciële kans van hernieuwbare grondstoffen dan door het veranderen van de wereld.

Positie

In 2002 begon Tom van Aken bij Avantium; drie jaar later werd hij er CEO, op 36-jarige leeftijd. Als CEO ziet hij het als zijn taak om risico’s te nemen. Het feit dat andere bedrijven te risicomijdend zijn, ziet hij als de belangrijkste reden waarom de transitie van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen te langzaam gaat.

In de podcast vertelt Tom van Aken over zijn overstap van groot chemieconcern DSM naar de startup Avantium en over de risico’s die bedrijven volgens hem moeten nemen.