Willem
Sodderland

Oprichter

Seamore

Informatie

Naam

Willem Sodderland

Bedrijf

Seamore

Functie

Oprichter

Wie is Willem Sodderland?

Willem Sodderland is oprichter van Seamore, een bedrijf dat voedselproducten maakt op basis van zeewier. Daarmee draagt hij niet alleen bij aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem, maar ook aan een gezonder voedingspatroon.

Positie

De ondernemersavonturen van Willem Sodderland begonnen in de marketingwereld. In 2004 richtte hij Buzzer op, een voorloper op het gebied van social media-marketing. In 2013 volgde de spin-off Buzzable, gericht op het versnellen van innovatieve projecten door er meer reuring aan te geven. Datzelfde jaar maakte Willem Sodderland kennis met zeewierpasta in een restaurant op Ibiza. Dit werd het eerste product dat hij op de markt bracht met Seamore, dat hij in 2014 oprichtte.

Persoon

Logica is een belangrijk concept voor Willem Sodderland. Wat hij doet noemt hij dan ook niet perse duurzaam ondernemen, maar vooral logisch. Het produceren van afval kost geld en levert niets op, dus is niet logisch. Seamore is volgens hem een logisch antwoord op gezondheidsproblemen, zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk en leent zich goed voor producten die mensen graag eten.

De grootste uitdaging vind Sodderland de timing van innovatieve producten zoals zeewier. Volgens hem kun je te laat zijn met een innovatie, maar ook te vroeg. Ook bij Seamore merkt hij soms dat hij te snel gaat voor wat de mainstream consument aankan. Daar gaat hij mee om door transparant te zijn en zijn team mee te nemen in alle ontwikkelingen.

Resultaat

Om tot een duurzaam voedselsysteem te komen, moet het percentage plantaardige eiwitten omhoog. Zeewier kan daarin een belangrijke rol spelen en is zelfs duurzamer dan andere gewassen. Voor de productie ervan is geen land of zoet water nodig en de planten nemen bovendien zelfs CO2 op.

Het aan de man brengen van zeewier is voor Sodderland de grote uitdaging. Met toegankelijke hybride zeewierproducten, zoals wraps en tortillachips, wil Seamore het grote publiek vertrouwd maken met zeewier. Daarnaast bevat het assortiment een aantal pure zeewierproducten waarvan de ecologische footprint zelfs positief is. Daarvoor won Seamore al meerdere awards in verschillende landen.