23-10-2015 09:30 | Door: Dimitri Reijerman

Amsterdam is op Londen na de meeste interessante vestigingslocatie voor tech-start-ups in de Europese Unie. Vooral innovatieve ICT-projecten, de goede infrastructuur en de wijze van zakendoen in Nederland zijn aantrekkelijk.

De hoofstad prijkt op nummer twee in de vernieuwde European Digital City Index (EDCI). Deze ranglijst met aantrekkelijke steden voor startende tech-ondernemers is opgesteld door de Britse organisatie Citie. Volgens de opstellers worden specifieke eigenschappen van steden meegewogen die voor start-ups relevant zijn.

Amsterdam dankt zijn hoge klassering mede aan een aantal innovatieve ICT-projecten. De jury noemt onder andere het Amsterdam Smart City-project, waarmee Amsterdam een proeftuin wordt voor smart city-gerelateerde ICT-projecten. Tal van techbedrijven, onderzoeksinstellingen en overheidsinstanties doen mee aan dit project.

Neelie Kroes en StartupDelta

Ook StartupDelta, een project van Neelie Kroes om Nederland als ideaal vestigingsland voor start-ups op de kaart te zetten, oogst lof. Dit netwerk kan start-ups met innovatieve plannen veel informatie en kansen bieden, denkt Citie.

Andere sterke punten van Amsterdam zijn volgens de opstellers de hoge kwaliteit van de digitale infrastructuur, de ruimte voor start-ups om te experimenteren door de regelgeving en de 'openheid' van de stad.

In een eerdere ranglijst over innovatieve Europese steden kwam Amsterdam al in de top 5 terecht. Deze zogeheten Citie-lijst was opgesteld door het adviesbureau Accenture, de Britse innovatie-NGO Nesta en Future Cities Catapult.

Bron: EDCI | Foto: Hernán Piñera via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)