27-10-2015 12:20 | Door: Dimitri Reijerman

Imec en de Universiteit van Gent hebben buigzame elektronische circuits op basis van thermoplastic ontwikkeld. De vondst is bruikbaar voor nieuwe soorten LED-verlichting en wearables.

Door diverse technieken toe te passen weten de onderzoekers kronkelende elektronische circuits te genereren die in een polymeer van thermoplastics zijn verpakt. De circuits zijn na verwarming buigzaam. Na afkoeling blijven de elektronische circuits rekbaar, mede doordat de circuits een kronkelende structuur hebben.

Volgens Imec is de technologie relatief goedkoop, mede door de lage materiaalkosten. Bovendien hoeft er niet veel geïnvesteerd te worden; de circuits zijn met standaardproductietechnieken voor het maken van printplaten te maken.

De makers experimenteren met de technologie in diverse ontwerpen voor LED-lampen, zoals omnidirectionele verlichting. Onder andere Philips heeft belangstelling voor de technologie en laat zijn LED-divisie naar het project van Imec en de Universiteit van Gent kijken. Een ander mogelijk toepassingsgebied is wearbles, ofwel elektronica verweven in kleding.

Bron: Imec | Foto: Imec