30-10-2015 17:00 | Door: Dimitri Reijerman

Het bedrijf Keppel T&T heeft zijn Almere Data Centre 2 geopend. Het rekencentrum heeft diverse duurzame aspecten, zoals een waterkoelsysteem dat werkt op basis van koude buitenlucht.

Het Almere Data Centre 2 is een uitbreiding van Almere 1. Volgens Keppel T&T is het datacenter zeer efficiënt. Zo wordt een waterkoelsysteem gebruikt dat gedurende het 'koude' deel van het jaar buitenlucht gebruikt om het serverpark te koelen. Dit vermindert de noodzaak om koeling door middel van compressors te gebruiken.

De traditionele accu's voor de noodstroomvoorziening zijn vervangen door dynamic rotary uninterruptible power systems. Dit levert een reductie van het chemisch afval op. Het datacenter heeft een redundant uitgevoerde aansluiting van 60 megavolt-ampère op het stroomnet.

Almere Data Centre 2, mede ontworpen door advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, bevat een groen dak. De kantoren in het rekencentrum zijn verwarmd met restwarmte afkomstig van het serverpark.

Almere Data Centre Campus

Keppel T&T ontwikkelt met de gemeente Almere plannen om zijn datacentra verder te verduurzamen door deze te integreren in de Almere Data Centre Campus. Dit bedrijventerrein moet zijn stroom rechtstreeks betrekken uit het Flevoland Wind Valley. Het koelwater komt in het ontwerp van de Hoge Vaart en er zijn plannen om de restwarmte van de datacenters in te zetten voor stadsverwarming.

Het pand heeft een verhuurbare oppervlakte van ongeveer 10.500 vierkante meter en belooft met een Tier III-specificatie een uptime van 99,98 procent. De TUE-waarde, waarmee de efficiency wordt uitgedrukt, bedraagt 1,3. Daarmee is het datacenter niet het meest zuinige in zijn soort, maar is het aanzienlijk efficiënter dan een gemiddeld rekencentrum.

Bron: Keppel | Foto: Keppel