06-11-2015 10:31 | Door: Dimitri Reijerman

Toyota trekt een bedrag van $ 1 mrd uit voor een vijfjarig onderzoeksprogramma naar kunstmatige intelligentie. Met de technologie wil Toyota autorijden veiliger maken, maar niet per se autonoom.

De nieuwe onderzoekstak krijgt de naam Toyota Research Institute. Er komen vanaf 2016 ongeveer 200 onderzoekers te werken. Het hoofdkantoor komt in Palo Alto, Sillicon Valley, vlak naast Stanford University. Een tweede vestiging is gepland naast  MIT in Cambridge Massachusetts.

Toepassingsgebieden

Toyota Research Institute richt zich op het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie en deze toepasbaar maken in onder andere de automotive-industrie waarin de Japanse autobouwer actief is. Ook ziet de r&d-afdeling kansen in het toepassen van artificial intelligence (AI) in de robotica.

Met AI denkt Toyota onder andere de kansen op een auto-ongeluk fors te kunnen verkleinen. De fabrikant zegt dan ook zich niet specifiek te richten op autonoom rijdende auto's maar naar technologie die de chauffeur zoveel mogelijk kan assisteren en beschermen.

Een ander toepassingsgebied is de robotica. Toyota denkt dat AI nuttig kan zijn om in de toekomst ouderen te helpen met behulp van robots.

Vervolginvestering

Toyota kondigde in september al aan dat het geld investeert in onderzoek naar AI. Toen noemde het bedrijf een bedrag van $ 50 mln, aanmerkelijk lager dan de $ 1 mrd die het Japanse autoconcern vrijdag aankondigde.

Bron: Toyota | Foto: Nox-AM-ruit, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)