13-11-2015 07:59 | Door: Dimitri Reijerman

De aankomende bluetooth-standaard ondersteunt mesh networking. Dat maakt de draadloze technologie interessanter voor internet of things-toepassingen. Ook het bereik en de snelheid nemen toe.

De Bluetooth Special Interest Group, waarin verschillende elektronicafabrikanten zitting hebben, geeft een vooruitblik naar een vernieuwde bluetooth-standaard die volgend jaar beschikbaar komt.

Een van de belangrijkste vernieuwingen is ondersteuning voor mesh networking. Daarbij kunnen apparaten met bluetooth-ondersteuning via tussenstations onderling met elkaar communiceren.

Internet der dingen

Dankzij mesh networking is een centrale router niet langer strikt noodzakelijk voor bluetooth-communicatie. Dit is met name interessant voor internet of things-toepassingen, zoals draagbare medische apparatuur maar ook sensoren die infrastructuur en energiesystemen monitoren. Andere toepassingsgebieden zijn slimme verlichting en aansturingssoftware op mobiele telefoons.

De aankomende bluetooth-standaard krijgt in de energiezuinige Smart-uitvoering een bereik dat vier maal zo groot is. Ook verdubbelt de snelheid, zonder dat dit meer stroomverbruik oplevert, zo belooft de Bluetooth Special Interest Group.

Bron: Bluetooth Special Interest Group | Foto: DuurzaamBedrijfsleven, Creative Commons