13-11-2015 10:00 | Door: Dimitri Reijerman

Chipfabrikant Nvidia toont samen met dronebouwer Kespry een drone die op basis van kunstmatige intelligentie objecten herkent. Dit is nuttig voor het inzetten van autonome drones bij inspectieklussen.

In een demonstratievideo is te zien hoe een drone is voorzien van een Jetson TX1-module. Op deze module is een energiezuinige ARM-processor geplaatst. De module van Nvidia is in staat om dankzij het toepassen van neurale netwerktechnologie patronen te leren herkennen. Dit mechanisme is bijvoorbeeld inzetbaar voor het herkennen van objecten of afbeeldingen.

Windparken en zonnepanelen

De Jetson X1-module, ter grootte van een creditcard, maakt het volgens dronebouwer Kespry mogelijk om drones objecten te leren herkennen. Dit doet de software door de dimensies van een object in te schatten. Dit maakt de module interessant voor commerciële dronetoepassingen, zoals de inzet voor inspecties van bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen, waarbij de drone zelfstandig kan opereren en dus geen menselijke aansturing nodig heeft. Nvidia ziet ook toepassingen in de robotica en zelfrijdende auto's.

Het Jetson X1-platform is relatief goedkoop: de module komt begin volgend jaar beschikbaar met prijzen die beginnen vanaf $ 299. Naast een ARM-processor ondersteunt de X1 ook wifi en bluetooth, en kan hij overweg met beelden in zeer hoge resoluties. Nvidia ondersteunt Linux voor de Jetson X1.

Bekijk hieronder een video over de Jetson X1.

 

Bron: Nvidia | Foto: Nvidia