25-11-2015 15:47 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben een datacontainer ontwikkeld die zelfvoorzienend is. Daarvoor maakt de container gebruik van 133 zonnepanelen en een windmolen.

De zogeheten Hipersense-datacontainers kunnen opereren zonder dat een stroomvoorziening aanwezig is, maar de servers in de container kunnen ook op normale wijze gevoed worden door een koppeling met het lichtnet.

De 133 zonnepanelen hebben per stuk een vermogen van 260 watt. Ook heeft de installatie een 8 meter hoge windmolen. De stroom wordt opgeslagen in 55 lood-kristal-accu's. Ook is een aggregaat als back-up aanwezig.

Sterrenonderzoek

Hipersense is volgens de onderzoekers van de Radboud Universiteit ontstaan uit de noodzaak sterrenonderzoek te kunnen doen op afgelegen locaties, zoals op bergtoppen in de Atacama-woestijn. Tot nu toe kozen de onderzoekers nog voor dieselaggregaten, maar de locatie zou voldoende wind en zon leveren om de datacontainer autonoom te laten draaien.

Het project heeft tot nu toe € 600.000 gekost. De Hipersense is echter breed inzetbaar, denken de makers. Zijn noemen onder andere toepassingen voor defensie en de telecommunicatiesector, maar ook festivals en noodhospitalen kunnen van de zelfvoorzienende IT-capaciteit profiteren.

Bron: Hipersense | Foto: Hipersense