27-03-2013 12:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe Lumia-smartphone die zichzelf oplaadt in de zon: dit lijkt de nieuwste ontwikkeling te zijn van Nokia.

De nieuwe smartphone moet gebruik gaan maken van Wysips. Dit is een nieuwe technologie die twee transparante lagen onder het scherm heeft, welke dienen als zonnecellen. Deze schermlagen vangen het zonlicht op en zetten het om in energie.

Met Wysips zal je telefoon niet uitvallen zolang hij licht ontvangt. Na één uur laden heeft de telefoon energie voor zo’n dertig minuten beltijd. De toevoeging lijkt financieel geen groot verschil te maken, de Wysips-technologie kost slechts $1 extra per telefoon, dit komt neer op zo’n €0,80.

 

Wysips

 

De zonnecellen van Wysips (What You See Is Photovoltaic Surface) hebben een een transparantie van negentig procent. Hierdoor wordt de lichtdoorlating nauwelijks verstoord en kun je de schermfuncties, zoals touchscreen, gewoon gebruiken.

Het gerucht over het gebruik van zonne-energie in de Lumia 928 gaat al een tijdje de ronde. Of het echt over dit typenummer zou gaan, is nog niet zeker. Als het om dit type gaat, is het de opvolger van de succesvolle 920. Nokia heeft zelf nog niet bevestigd dat deze telefoon in aantocht is. Wel plaatsten zij een bericht op Facebook met de tekst ‘Sun, sun, sun, here we come.’ Door de verschillende gepubliceerde artikelen lijkt de telefoon nu toch echt in aantocht.

Foto: hi-tech via Wikimedia