16-12-2015 18:32 | Door: Dimitri Reijerman

De firma Intelligent Energy heeft een brandstofcel voor drones ontwikkeld. Door op waterstof te vliegen, kunnen drones urenlang in de lucht blijven.

Door een lichte brandstofcel te combineren met een accu kan een gemiddelde drone gemiddeld twee maal langer vliegen, tot meer dan 2 uur, zo stelt het bedrijf. Bovendien rekent het toepassen van waterstof af met een ander nadeel van reguliere drones: accu's die steeds urenlang in de oplader moeten. Door in enkele minuten de waterstoftank te vullen, kan een onbemand luchtvaartuig weer snel de lucht in.

Intelligent Energy, dat er eerder met Boeing er in slaagde om een bemand vliegtuig met een brandstofcel de lucht in te krijgen, heeft een prototype gebouwd van een 'waterstof-drone'. Deze zal tijdens de CES-beurs in Las Vegas volgende maand voor de pers te zien zijn. Wanneer de technologie commercieel verkrijgbaar zal zijn, is nog onbekend.

Commerciële toepassingen

Door een drone langer te laten vliegen, wordt de actieradius en de nuttige werkduur flink vergroot. Dit is met name interessant voor commerciële toepassingen, zoals het bezorgen van pakketjes met drones, het inspecteren van offshore-installaties en het zoeken naar slachtoffers bij rampen.

Het Britse Intelligent Energy werkt naast drones ook aan grotere waterstofsystemen. In India levert het bedrijf aggregaten op waterstof voor telecomzendmasten en in Duitsland is Intelligent Energy betrokken bij de bouw van verschillende waterstoftankstations

Bron: Intelligent Energy | Foto: Intelligen Energy