24-12-2015 10:00 | Door: Dimitri Reijerman

Een wildgroei aan sensoren, interessante start-ups met circulaire plannen en een Nederlands concept voor de Hyperloop.

Dat zijn een aantal terugkerende thema's en onderwerpen in de lijst van best gelezen ICT-artikelen in 2015 op DuurzaamBedrijfsleven.

1. Sensoren

An sich zijn sensoren niets nieuws, maar in combinatie met het opkomende internet of things worden deze apparaatjes gekoppeld en daarmee veel nuttiger en interessanter. Veel universiteiten doen onderzoek naar innovaties in sensoren. De Technische Universiteit Eindhoven heeft dit jaar zelfs een speciaal lab daarvoor geopend. De eerste vinding met duurzame perspectieven, een piepkleine temperatuursensor die zijn energie haalt uit radiogolven, is al aangekondigd.

Om sensoren aan elkaar te koppelen is een netwerk noodzakelijk. Een relatief goedkope en bovendien energiezuinige methode is via een zogeheten LoRa-netwerk. In Amsterdam beheert The Things Network een kosteloos LoRa-netwerk - interessant voor jonge ondernemers - terwijl KPN bezig is met een landelijk dekkend LoRa-netwerk.

2. Circulaire start-ups

In de ICT-sector is het jaarlijks een komen en gaan van interessante start-ups. In Nederland timmerde bijvoorbeeld Pelican House, afkomstig uit Delft, aan de circulaire weg met zijn modulaire lease-hoofdtelefoon. Het Maastrichtse Weelec ziet wel iets in de circulaire economie en weet raad met afgedankte energiemeters van Stedin.

Ook in het buitenland vonden we startende bedrijven met soortgelijke doelstellingen. Het Amerikaanse Reecycle weet bijvoorbeeld zeldzame aardmetalen terug te winnen uit oude harde schijven. Aardmetalen zijn essentieel voor onder andere windturbines en elektromotoren.

3. Delftse Hyperloop

De crème de la crème op innovatiegebied is misschien wel de Hyperloop, een futuristisch vervoersconcept van Elon Musk. En dat wordt ook in Delft gedacht: een aantal studenten van de TU Delft deden onder de naam Delft Hyperloop mee aan een ontwerpwedstrijd. Ze bereikten de tweede ronde.

Volgens de ontwikkelaars van Hyperloop kan het concept in 2020 een feit zijn. Een trip van Amsterdam naar Parijs zou via de Hyperloop slechts een half uur in beslag nemen.