14-01-2016 14:02 | Door: Dimitri Reijerman

Het National Center for Atmospheric Research (NCAR) krijgt in 2017 de beschikking over een supercomputer met een rekencapaciteit van 5,34 petaflop. Daarmee kan het Amerikaanse instituut klimaatmodellen sneller en goedkoper doorberekenen.

De supercomputer, die Cheyenne gaat heten, komt van SGI en DataDirect Networks, en gaat naast de bestaande Yellowstone-supercomputer van NCAR draaien. Yellowstone heeft een rekencapaciteit van 1,5 petaflop, ofwel 1,5 biljard berekeningen per seconde, terwijl Cheyenne drie maal sneller is.

Met het rekenmonster gaat NCAR complexe klimaatmodellen te lijf. Daaronder vallen het berekenen van luchtstromen tot een jaar vooruit, de effecten van klimaatverandering, het vaststellen van de zonnestraling ten behoeve van grote zonneparken en het voorspellen van noodweer.

Complexe klimaatmodellen berekenen

Volgens NCAR is Cheyenne bovendien drie maal efficiënter dan de energiehongerige Yellowstone-supercomputer: de nieuwe supercomputer kan per verstookte watt 3 miljard berekeningen uitvoeren. Dit is mede mogelijk door het gebruik van energiezuinige Intel Xeon E5-processor. Dit processorontwerp bevat 18 rekenkernen.

In totaal telt Cheyenne 145.000 rekenkernen. Verder is er liefst 40 petabyte aan opslag beschikbaar, gecombineerd met 313 terabyte aan werkgeheugen.

Bekijk hieronder hoe de Yellowstone-supercomputer van NCAR complexe klimaatmodellen berekent. 

 

Bron: NCAR | Foto: NCAR