18-01-2016 10:00 | Door: Dimitri Reijerman

Een groot datacenter gebruikt zijn restwarmte om de inwoners van de Finse plaats Mäntsälä van warm water te voorzien. Dit levert een aanzienlijke CO2-reductie op.

Het datacenter is eigendom van Yandex, een Russische zoekmachine. De warme lucht die ontstaat door de ronkende servers in het datacenter wordt in een gloednieuwe fabriek benut om water op te warmen. Daarvoor zijn warmtewisselaars geplaatst.

Deze warmen het water op tot 30 à 45 graden, waarna een warmteterugwinningsinstallatie de temperatuur opschroeft naar 60 graden Celsius. Daarna kan het warme water het waterleidingnet in. Volgens Yandex kan het benutten van restwarmte het gasverbruik voor het opwarmen van warm water in Mäntsälä met 40 procent terugdringen. Daarmee vermindert de CO2-uitstoot met 40 procent, schrijft TechWeek Europe.

Lagere energierekening

Naast een aanzienlijke besparing op de CO2-uitstoot zegt het lokale energiebedrijf dat ook de energierekening omlaag gaat. Het komende jaar zal een inwoner van het 20.000 zielen tellende Mäntsälä de energierekening met 5 procent zien dalen.

Bron: TechWeek Europe | Foto: By Josef Frühwirth (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons