19-01-2016 07:40 | Door: Dimitri Reijerman

Het Zweedse Alfa Laval heeft een ventilatiesysteem voor datacenters ontwikkeld dat lucht met een lagere snelheid afvoert. Dit werkt volgens de fabrikant efficiënter dan traditionele koelsystemen.

Conventionele serverkoeltechnologie gebruikt relatief hoge luchtsnelheden van 8 à 9 meter per seconde voor het verplaatsen van lucht. Dat kost relatief veel energie. Ook kan het zogeheten Venturi-effect ontstaan, met luchtdrukverschillen tot gevolg. Dit effect kan tevens zorgen voor oververhitte servers.

Alfa Laval stelt dat het gebruik van veel lagere luchtsnelheden effectiever is. Bij het toepassen van low speed ventilation (LSV) verplaatst de lucht zich met 1,5 à 1,8 meter per seconde. Volgens de fabrikant worden luchtdrukverschillen en het Venturi-effect daarmee vermeden.

Low speed ventilation heeft alleen lucht nodig en geen hogere luchtdruk. De koelsystemen hangen buiten de serverruimte en zorgen ervoor dat de servers voldoende temperatuurgeregelde lucht krijgen. Wel zijn er grotere ventilatoren nodig omdat er meer lucht verplaatst moet worden.

Energiebesparing op koeling van 30 procent

Alfa Laval claimt dat zijn gepatenteerde Arctigo-koelsysteem een PUE-waarde (power usage effectiveness) van 1,07 kan behalen. Het wereldwijde gemiddelde van een datacenter ligt op een PUE van 1,5. Het aan koeling gerelateerde energiegebruik kan tot 30 procent dalen als een datacenter LSV-koeling gebruikt.

 

Bron: Alfa Laval | Foto: Alfa Laval