20-01-2016 12:24 | Door: Dimitri Reijerman

Het Italian Institute of Technology (ITT) doet onderzoek naar de vraag hoe milieuvriendelijke robots te bouwen. Een kunsthuid op basis van bioplastics, een eerste stap, maakt robots deels biologisch afbreekbaar.

Traditionele robots gebruiken plastics op basis van aardolie en metaallegeringen die beide lastig zijn te recyclen. Het ITT wil met nieuw ontwikkelde materiaalsoorten robots bouwen die volledig biologisch afbreekbaar zijn, net als het lichaam van de mens.

Met name de afdeling Smart Materials Group van ITT doet onderzoek naar de mogelijkheden voor de bouw van milieuvriendelijker robots. Daarbij gaat veel aandacht uit naar nanotechnologie. Een van de eerste producten op basis van nanotechnologie is een nieuw type kunsthuid. De kunstmatige huid is een bioplastic gemaakt op grondstoffen uit voedselafval, schrijft Reuters.

Tal van voordelen

Naast het feit dat de kunsthuid volledig biologisch afbreekbaar is, kan deze ook toegepast worden om een robots meer te laten lijken op een mens. Zo kan de maatschappelijke acceptatie van robots in de toekomst mogelijk sneller verlopen. Daarnaast kunnen de wetenschappers in de kunsthuid allerlei sensoren integreren die eveneens biologisch afbreekbaar zijn. Zo kan een robot tastzin krijgen.

ITT hoopt ook andere biologisch afbreekbare onderdelen te ontwikkelen voor toepassingen in de robotica. Robots worden zo lichter, efficiënter en op termijn volledig biologisch afbreekbaar.

Plantoid

De Italiaanse onderzoekers ontwikkelden eerder de Plantoid. Deze robot beweegt zich als een worm ondergronds en kan met sensoren onder andere de bodemgesteldheid in kaart brengen. Uniek is dat de robot net als de wortel van een plant kan groeien.

Bron: Reuters, ITT | Foto: University of Washington, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)