20-01-2016 18:30 | Door: Dimitri Reijerman

Softwaregigant Microsoft geeft aan 70.000 NGO's en universiteiten over een periode van drie jaar gratis toegang tot zijn Azure-cloudplatform. Daarmee wil het bedrijf naar eigen zeggen de publieke zaak dienen.

Volgens Brad Smith, Chief Legal Officer bij Microsoft, vormt cloud computing, waarbij gebundelde rekenkracht via reusachtige datacenters centraal wordt aangeboden, inmiddels een essentieel onderdeel in het aanpakken en oplossen van wereldproblemen. Zo kunnen complexe rekenmodellen en data-analyse leiden tot nieuwe inzichten en doorbraken, ook op het gebied van economische, ecologische en sociale uitdagingen.

Microsoft Philanthropies, een onlangs opgerichte filantropische organisatie, wil naar eigen zeggen cloud computing voor een veel bredere doelgroep toegankelijk maken. De organisatie doneert komende lente aan 70.000 nonprofits en aan onderzoekers op 900 universiteiten rekentijd uit op zijn Azure-cloudplatform. Toegang tot Office 365 en de klantrelatiebeheertool CRM Online maken deel uit van het pakket.

Ook wil Microsoft Philanthropies laagdrempelige toegang tot internet in vijftien arme landen bevorderen, bijvoorbeeld door in onbruik geraakte tv-frequenties te hergebruiken. In totaal investeert Microsoft € 1 mrd in het omvangrijke liefdadigheidsprogramma.

Concrete voorbeelden

Microsoft noemt een aantal praktijkvoorbeelden waarbij cloud computing zich heeft bewezen. Zo is het ingezet om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en kan de gebundelde rekenkracht ook helpen bij het beschermen van het regenwoud in Brazilië, het coördineren van hulp aan slachtoffers van natuurrampen en het effectiever bestrijden van bosbranden in Griekenland.

Bron: Microsoft | Foto: Microsoft