25-01-2016 17:19 | Door: Dimitri Reijerman

Facebook gaat een tweede Europees datacenter bouwen. Dit komt in Clonee te liggen, vlak bij het Ierse hoofdstad Dublin. De sociale netwerkreus wil het rekencentrum vrijwel geheel op windenergie laten draaien.

Eind 2017 of begin 2018 moet het datacenter operationeel zijn. Daarna zal het rekencentrum zijn stroom, die nodig is om de servers en koelsystemen te voeden, vrijwel in zijn geheel van windmolenparken betrekken. Dankzij de gunstige ligging van deze parken aan de kust, draaien de molens vaak.

Efficiënte hardware

Facebook, dat met de locatie in Clonee zijn zesde datacenter krijgt en in Zweden zijn eerste Europese rekencentrum opende, geeft geen details over het te verwachten stroomverbruik van de nieuwe locatie of de energie-efficiëntie, uitgedrukt in power usage effectiveness (PUE)-waarde.

Wel is bekend dat Facebook efficiënte hardware gebruikt, omdat het bedrijf zijn eigen servers ontwerpt. Een deel van de ontwerpen, ook die van andere ICT-bedrijven, is vrij beschikbaar voor derden via het Open Compute Project.

Naast de beschikbaarheid van groene energiebronnen speelt bij het besluit een datacenter in Ierland te bouwen ook mee dat het land gunstige fiscale voordelen biedt aan multinationals. Het internationale hoofdkwartier van Facebook bevindt zich al sinds 2009 in Ierland.

Bron: Facebook | Foto: Facebook