26-04-2013 14:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Voor het tweede jaar op rij staat Google bovenaan in de ‘Cool IT Leaderboard’, een groene ranglijst van Greenpeace over IT-bedrijven. Het bedrijf achter de zoekmachine deelt de eer met Cisco.

Het door Greenpeace uitgevoerde onderzoek, geeft aan dat internetbedrijf Google en communicatiebedrijf Cisco de beste duurzame scores hebben in de wereld van informatietechnologie, zij scoren beiden 58 punten van de 100. Een krap zesje dus voor de koplopers. Telecommunicatiebedrijf Ericsson staat derde op de lijst met 51 punten.Lager in de ranglijst staan bekende namen als Fujitsu, HP, Vodafone, Dell en Toshiba. Zij scoorden allemaal minder dan 44 punten.

In totaal werden 21 bedrijven meegenomen in de meting. Voor Google is het de tweede keer op rij dat ze op de eerste plaats eindigen. Vorig jaar deelde Google de eerste plaats nog met Yahoo.

Sterke punten

Google scoort vooral hoog door de investeringen in schone energie. Sinds 2010 hebben zij hiervoor $1 mrd neergelegd. Hierdoor heeft de onderneming een grote rol gespeeld bij het investeren in de hernieuwbare energiesector. Volgens Greenpeace heeft Google een enorm ‘sterk leiderschap’ getoond.

Cisco is gegroeid op alle drie de  criteria uit het onderzoek: het reduceren van de eigen milieu-impact, het aanbieden van producten en diensten die andere helpen te verduurzamen, en het lobbyen voor wetenschappelijk onderbouwd klimaatbeleid. Volgens Greenpeace scoort Cisco hoog op het aansturen van een verlaging van hun voetafdruk en het verhogen van hun aandeel in hernieuwbare energie.

Investering

Afgelopen week – na sluiting van het onderzoek – maakte Google bovenop de goede resultaten nog meer groene maatregelen bekend. Zo stelt het bedrijf dat ze een lokale energieproducent met een monopolie, Duke Energy, heeft toe laten zeggen meer hernieuwbare energie aan te bieden.

Belangrijke afwezige in de lijst was Facebook dat met groene datacentra redelijk aan de weg timmert. De sociale mediasite is niet beoordeeld in de meting; volgens Greenpeace bieden zij nog te weinig diensten aan die het energieverbruik van anderen helpt omlaag te brengen.

Foto: Pixabay via Google.com

Bron: Energy Manager Today