23-02-2016 07:43 | Door: Dimitri Reijerman

De start-up Neverware mikt met een variant van Google's open source-besturingssysteem Chrome OS op het onderwijs. Gebruikers kunnen met CloudReady echter ook verouderde laptops en pc's nieuw leven inblazen.

Google verkoopt, in samenwerking met hardwarefabrikanten als Samsung en HP, Chromebooks. Deze eenvoudige laptops starten een op Linux gebaseerd besturingssysteem waarin de Chrome-browser het werkpaard is. Het besturingssysteem is door zijn relatief eenvoudige opzet en diverse beveiligingslagen relatief ongevoelig voor virussen en ander digitaal ongerief.

De firma Neverware heeft onder de naam CloudReady een aangepaste versie van Chrome OS op de markt gebracht. De start-up mikt daarbij op het onderwijs. In dit marktsegement wordt relatief vaak oudere hardware gebruikt, wat problemen kan geven bij het draaien van veel gebruikte besturingssystemen.

Omdat CloudReady minder strenge hardware-eisen stelt, kan een school of universiteit met het besturingssysteem zijn verouderde hardware nieuw leven inblazen.

Net als op Chrome OS draaien alle 'applicaties' in de browser. Gebruikers hebben volgens Neverware volledige toegang tot de Chrome Store, waarin Google tal van webapps in de etalage zet. Neverware belooft om de drie weken met updates voor CloudReady te komen.

Actieve ondersteuning

CloudReady draait op vrijwel elke pc en Mac. Neverware belooft op circa tweehonderd modellen actief ondersteuning te geven. Een thuisversie is gratis te downloaden, maar scholen kunnen voor $ 59 een licentie zonder afloopdatum en met actieve ondersteuning aanschaffen. Bovendien zijn computers die op een versie met een licentie draaien op afstand te beheren via de Google Management Console-beheersoftware.

Bron: Neverware | Foto: Neverware