25-02-2016 07:28 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers aan de University of Washington hebben een passieve versie van de draadloze netwerktechnologie wifi ontwikkeld die tot 10.000 maal energiezuiniger is dan reguliere wifi-technologie.

De passieve wifi-technologie benut de radiogolven die door een actief apparaat worden uitgezonden. Deze golven worden door een module opgevangen en voorzien van extra datapakketjes weer gereflecteerd. Op deze wijze kan een passieve module toch communiceren.

Volgens de onderzoekers, die het concept in maart volledig uit de doeken willen doen, is passieve wifi extreem energiezuinig. Een apparaat dat de draadloze netwerktechnologie gebruikt is tot 10.000 maal zuiniger dan apparatuur met een actieve wifi-module.

Internet-of-things

De zuinige netwerktechnologie kan ervoor zorgen dat veel meer hardware draadloos via wifi kan communiceren, en dat maakt de techniek nuttig voor bijvoorbeeld internet-of-things-toepassingen. Bovendien is de doorvoersnelheid met een maximum van 11 megabit per seconde over afstanden tot 30 meter ruim voldoende voor tal van toepassingen.

Bron: University of Washington