29-02-2016 15:02 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers hebben een computer gebouwd die dankzij het gebruik van eiwitten met zeer weinig energie snel berekeningen kan uitvoeren.

Traditionele computerontwerpen, op basis van elektronen en transistors, voeren berekeningen in serie uit. Dit heeft als nadeel dat bepaalde soorten berekeningen, bijvoorbeeld voor wiskundige rekenklussen, relatief lang duren.

Een biologische computer kan deze opdrachten parallel verwerken en daarmee veel sneller tot uitkomsten komen, stellen de projectleiders die zijn verbonden aan de Lund University in Zweden.

De onderzoekers hebben een biologische computer gebouwd waarin in plaats van elektronen eiwitmoleculen informatie overdragen. Bij het ontwerp van een biocomputer kan een myosine-eiwit, dat te vinden is in het menselijk lichaam, een actine-eiwitmolecuul door een op nanoschaal gemaakt 'doolhof' geleiden. Op deze wijze kunnen complexe berekeningen, net als in zogeheten kwantumcomputers, parallel worden opgelost.

Zeer zuinig en snel

Volgens de onderzoekers kunnen biocomputers binnen tien jaar praktisch bruikbaar zijn, mede doordat de toegepaste eiwitmoleculen vrijwel niets kosten.

Gezien zijn hoge rekenkracht is het systeem uiterst zuinig: een rekenstap kost een biologische computer slechts één procent van de energie die een transistor verbruikt. 

Bron: Lund University | Foto: Lund University