16-05-2013 12:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

ColoCenter heeft voor zijn energieverbruik als eerste in Nederland het certificaat Milieukeur Klimaatbeheersing ontvangen. Datacenters verbruiken veel stroom.

Nagenoeg ieder bedrijf en individu gebruikt dataverkeer. De verschillende servers in een datacenter staan non-stop te draaien om alle data te verwerken, en deze rekenkracht kost veel energie. Datacenters zijn daarmee de fabrieken van de 21e eeuw: ze krijgen stroom van kolencentrales en springen niet altijd even zuinig om met energie.

Alle datacenters bij elkaar zorgen jaarlijks voor 170 miljoen ton CO2-uitstoot, wat vergelijkbaar is met de uitstoot van de mondiale luchtvaartindustrie. Verwacht wordt dat in 2020 twee miljard mensen actief zijn op internet, twee keer zoveel als nu. Het dataverkeer zal dus gaan verdubbelen.

Voor datacenter ColoCenter was dit de reden om vol in te zetten op energiebesparing. Om hun beleid kracht bij te zetten lieten ze zich als eerste in Nederland certificeren door Milieukeur Klimaatbeheersing. “[…]deze industrie kenmerkt zich doordat veel bedrijven maar wat roepen”, zegt directeur Alexander Lantink. “Ik wilde het dus per se kunnen bewijzen.”

Certificering

In 2010 ging ColoCenter aan de slag met het idee. In de certificering worden verschillende milieu- en communicatie-eisen gesteld. De directeur van ColoCenter wilde direct bij het opstarten van het bedrijf een goede aanpak realiseren, daarom kozen ze voor de modernste technologieën.

De altijd maar werkende servers die koel worden gehouden door de airconditioning, zijn goed voor 40 tot 45 procent van het totale energieverbruik. Door geen energieverslindende airconditioning meer te gebruiken maar de servers te koelen met ventilatoren, buitenlucht en water, wist het bedrijf het energieverbruik terug te brengen naar slechts vijf procent.

ColoCenter kan zich met dit certificaat het ‘groenste datacenter’ van Nederland noemen. Waar een normaal datacenter een PUE-waarde van tussen de 1,8 en 2,7 heeft, ligt dit bij ColoCenter op 1,2. De PUE-waarde is een meetwijze voor de efficiëntie van het datacenter: hoe lager, hoe efficiënter.

Bron: SMK

Foto: Seeweb via Flickr.com