10-03-2016 07:15 | Door: Dimitri Reijerman

De Amerikaanse firma Enlighted zet connected LED-verlichting in voor energiebesparingen. Door in lampen sensoren te integreren zijn verwarmings-, ventilatie- en airco-systemen efficiënter aan te sturen.

Enlighted ziet moderne LED-verlichting als meer dan een energie-efficiénte lichtbron. Nu veel beheerders van commercieel vastgoed overstappen op LED-verlichting, maakt de firma de stap om deze lampen van extra sensoren te voorzien.

Enlighted

Dit concept, waarbij een LED-lamp onderdeel uitmaakt van het internet-of-things, kan een schat aan informatie opleveren. Zo kan een slimme LED-lamp met bewegingssensoren met grote precisie bepalen of er in een ruimte mensen aanwezig zijn, en temperatuur- en luchtvochtigheidsensoren geven een gedetailleerd beeld van het binnenklimaat.

Enlighted verzamelt deze data en maakt de informatie via slimme algoritmen niet alleen real-time inzichtelijk voor de eindgebruiker, het bedrijf claimt dat de data ook nuttig is voor het aansturen van verwarmings-, ventilatie- en airco-systemen. Besparingen tot 30 procent op deze  energie-intensieve systemen zijn haalbaar, claimt Enlighted-CEO Joe Costello in een interview met Greentech Media.

Een andere toepassing die Enlighted heeft ontwikkeld heet Space. Met behulp van bewegingssensoren is te bekijken hoe de ruimtes in een gebouw precies worden benut. Dit geeft een beheerder de mogelijkheid om bijvoorbeeld de kantoren beter in te richten. De informatie is ook nuttig voor beveiligingsdoeleinden.

Slim financieringsmodel

De groei van Enlighted op de Amerikaanse markt is onder andere mogelijk door zijn GEO-programma, wat staat voor Global Energy Optimization. Dit programma biedt klanten een financiering voor de aanleg met een gegarandeerde besparing. Enlighted verdient op zijn beurt naast de rente ook geld met extra behaalde besparingen.

Om verder te groeien heeft de in Californië gevestigde start-up onlangs $ 25 mln opgehaald. Enlighted claimt met zijn internet-of-things-platform inmiddels 930.000 vierkante meter kantooroppervlak te beheren. Onder andere kantoren van Google, AT&T en HP zijn voorzien van sensoren van dit bedrijf.

Bron: Enlighted | Foto: Enlighted