22-03-2016 13:51 | Door: Dimitri Reijerman

Apple heeft een geavanceerde robot getoond voor het recyclen van mobieltjes. Robot Liam desintegreert Iphones, om zo waardevolle metalen terug te winnen.

Liam is volgens Apple in staat om de diverse onderdelen van een mobieltje te herkennen en daarna vakkundig over te gaan op het ontmantelen van het toestel. Bij het strippen weet de robot de simkaartmodule te verwijderen, de Iphones los te schroeven en diverse componenten los te maken, schrijft Mashable.

Op deze wijze is het eenvoudiger om het goud en koper van de cameramodule terug te winnen, net als het lithium dat in de accu is te vinden. Verder is het zilver en platina uit het moederbord waardevol.

Prototype

De robot, een geheel van in totaal 29 'helpers' die specifieke taken uitvoeren, is nog een prototype. Onduidelijk is of Apple deze robot of een Liam 2.0 daadwerkelijk aan het werk zal zetten bij zijn recyclinginstallaties. Deze fabrieken zijn met name in Azië en de VS te vinden.

Elektronicafabrikanten staan onder druk om e-waste te voorkomen door grondstoffen te recyclen. Niet alleen dreigen bepaalde grondstoffen schaars, en daarmee duurder, te worden, ook zorgt het elektronisch afval in met name arme landen voor milieuproblemen.

Bron: Mashable, Apple