23-03-2016 18:32 | Door: Dimitri Reijerman

Robird, een robotvogel die kan worden ingezet op vliegvelden en bij afvalverwerkingsbedrijven, heeft een prestigieuze Europese robotinnovatieprijs gewonnen.

De TechTransfer Award werd uitgereikt op het European Robotics Forum 2016, een congres waar diverse ontwikkelingen in de robotica aan bod komen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een robotinnovatie die een maatschappelijke impact heeft.

Zowel de Universiteit Twente (UT) als Clear Flight Solutions, een spin-off van de UT en ontwikkelaar van de Robird, kregen de prijs. Daarmee versloegen ze een wandelende graafmachine van het Zwitserse ETH Zürich.

Robird is een robotslechtvalk. Het vliegende gevaarte kan op duurzame wijze vogels rond vliegvelden, akkers en afvalverwerkingsbedrijven wegjagen. Naast een milieuvriendelijke verjaagmethode kan de vliegende vogelverschrikker de bedrijven in potentie ook veel geld besparen.

Clear Flight Solutions ontving vorig jaar een investering van € 1,6 mln. Daarmee wil de Twentse start-up van de Robird een commercieel interessant product maken.

Bron: Universiteit Twente | Foto: Clear Flight Solutions (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)