30-03-2016 18:00 | Door: Dimitri Reijerman

IBM levert aan het Amerikaanse Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) zeer energie-efficiënte TrueNorth-processors. Deze processors hebben een architectuur die is gebaseerd op het menselijk brein.

De TrueNorth-hardware die het onderzoeksinstituut ontvangt, bestaat uit zestien IBM TrueNorth-processors die op een moederbord zijn geplaatst. Het systeem bevat, naar analogie van een menselijk brein, 16 miljoen neuronen. In totaal 4 miljard synapses verzorgen de onderlinge communicatie.

Dankzij de fundamenteel andere chiparchitectuur ten opzichte van conventionele chips, die opereren op basis van transistors, opereren de processors in de praktijk veel zuiniger. Zo verbruiken de zestien processors op het LLNL-systeem niet meer dan 2,5 watt, ongeveer net zoveel als het kloppende hart van een tablet.

Supercomputers

De TrueNorth-architectuur is met name nuttig voor snelle patroonherkenning - een toepassing waar het LLNL mee gaat experimenteren - maar ook voor machine learning en kunstmatige intelligentie. Programmeurs moeten echter wel hun software aanpassen voordat deze kan draaien op de neurale processorarchitectuur.

Volgens IBM is het de eerste keer dat TrueNorth-technologie in de praktijk gaat draaien. De chipfabrikant ziet door de energiezuinige eigenschappen en grote rekenkracht onder andere toepassingsmogelijkheden in supercomputers. De hardware zou zelfs een belangrijke rol kunnen spelen op weg naar exoscale-supercomputers met een rekencapaciteit van 1 exaflops.

Bron: IBM