11-04-2016 10:30 | Door: Dimitri Reijerman

Het ontwikkelproces van efficiëntere en dus schonere verbrandingsmotoren is flink te versnellen dankzij de inzet van supercomputers en sterk verbeterde simulatiesoftware.

Aan het Amerikaanse Argonne National Laboratory hebben wetenschappers en technici simulatiesoftware geschreven die het mogelijk maakt om razendsnel motorontwerpen te testen. Daarbij waren zij in staat om op een supercomputer tot 10.000 motorontwerpen tegelijkertijd te simuleren. Op deze wijze zijn de prestaties en de efficiëntie van een bepaald motorontwerp snel te bepalen.

Bij het onderzoek naar motorsimulaties, uitgevoerd door het Virtual Engine Research Institute and Fuels Initiative (Verifi), is gebruikgemaakt van de Mira-supercomputer. Met een capaciteit van 60 miljoen rekenkernen is Mira een van de krachtigste supercomputers ter wereld. Mira is eigendom van Argonne.

'Keine revolutie'

De computer is met zijn simulatiemogelijkheden een steeds belangrijker hulpmiddel geworden tijdens het ontwerpen van moderne motoren. De huidige methodiek, waarbij computers in clusters simulaties draaien, heeft echter beperkingen.

Zo kan bijvoorbeeld een autofabrikant hoogstens enkele tientallen simulaties tegelijk draaien die elk weken kunnen duren. Bovendien moet een simulatie na elke kleine wijziging in de parameters opnieuw draaien.

De onderzoekers stellen dat de inzet van supercomputers bij het ontwerpen van nieuwe motoren een kleine revolutie kan veroorzaken. Zo kunnen technici tegelijkertijd duizenden ontwerpen laten doorrekenen die elk slechts enkele uren duren. Veelbelovende ontwerpen kunnen na aanpassing weer de simulator in. Daarmee wordt het gemakkelijker om in een hoog tempo zuiniger motoren te ontwerpen.

Bron: Verifi | Foto: Verifi