14-04-2016 10:08 | Door: Dimitri Reijerman

Schiphol Area Development Company (SADC) en stichting Green IT Amsterdam gaan samenwerken om van Schiphol een hotspot te maken voor duurzaam opererende datacentra.

SADC en Green IT gaan onder andere bekijken of de huidige datacenterhotspot op Schiphol Trade Park uitgebreid kan worden door de ontwikkeling van een Green Datacenter Campus. De twee partijen willen samen ook initiatieven starten rondom de stabiele integratie van duurzame energie en de uitwisseling van warmte.

Volgens SADC kan het Green Datacenter Campus op Schophol Trade Park zorgen voor een verdere groei van de datacentermarkt in en rond Amsterdam, terwijl tegelijkertijd de verduurzaming van de datacentersector naar een hoger niveau kan worden getild.

Jeanet van Antwerpen, directeur SADC, zegt daarover: “Wij werken hard aan de ontwikkeling van circulaire werklocaties. Datastromen zijn steeds meer de motor van de economie. Een Green Datacenter Campus past daarmee uitstekend in de ambities van SADC.”

Duurzame gebiedsontwikkeling

Green IT Amsterdam, een consortium van bedrijven en kennisinstellingen met een focus op duurzame datacenters, slimme applicaties en slimme energiesystemen, ziet de samenwerking met SADC als een kans om de ICT-markt in Amsterdam verder te verduurzamen.

Directeur Jaak Vlasveld stelt: “De deelnemers van Green IT Amsterdam bieden veel kennis op het gebied van duurzame datacenters, en SADC is vooruitstrevend in duurzame gebiedsontwikkeling. We zijn er trots op dat we deze twee domeinen nu voor het eerst laten samenkomen om Amsterdam te versterken als smart city met green datacenter hotspots.”

Metropoolregio Amsterdam

De projectmatige aanpak van het project kan eraan bijdragen dat er ook in toekomst wordt voldaan aan de vraag naar ruimte voor duurzame datacenters in de Metropoolregio Amsterdam. Dankzij de goede connectiviteit is Amsterdam al een populaire vestigingsplek voor datacentra.

De verwachting is dat met de versterking van de duurzame infrastructuur rond de hotspots Science Park, Amstel/Zuidoost en Schiphol de datacentersector zijn rol in de digitale economie verder kan versterken.

Bron: Green IT Amsterdam | Foto: YouTube