14-04-2016 17:29 | Door: Dimitri Reijerman

De Duitse luchthaven Airport Weeze heeft als eerste vliegveld de Robird-vogels van de firma Clear Flight Solutions ingezet. De robotslechtvalk verjaagt vogels in en rond de luchthaven.

Airport Weeze ligt vlak over de Duitse grens ter hoogte van Nijmegen. Clear Flight Solutions zegt te kunnen profiteren de soepelere regels op Weeze, maar ook van het relatief beperkte aantal vliegbewegingen.

Het bedrijfje, een spin-off van de Universiteit Twente, spreekt van een doorbraak. CEO Nico Nijenhuis laat op LinkedIn weten: “We vliegen met onze Robirds en drones al op veel plekken, maar de stap naar een luchthaven is enorm. Er is al jaren veel interesse van luchthavens, waaronder Schiphol, maar de Nederlandse wet- en regelgeving maakt het lastig daar operationeel te zijn. In Duitsland is het eenvoudiger, vandaar dat we nu uitwijken naar Weeze.”

Inmiddels is Clear Flight Solutions begonnen met het trainen van personeel op Weeze. Naast een piloot om de Robird te besturen is er een observer nodig die het vliegverkeer in de gaten kan houden tijdens vluchten met de robotslechtvalk.

Bron: Clear Flight Solutions | Foto: Clear Flight Solutions