21-04-2016 18:10 | Door: Dimitri Reijerman

Hoewel digitaal leidend is en het klassiek printen van documenten in kantooromgevingen daalt, is printen nog lang niet uit de mode. Dat laat bijvoorbeeld de 3D-printer zien. En bovendien kan printen op duurzame wijze.

Dat zegt Herman Keijsers, directeur IT & Outsourcing Services van Ricoh op DuurzaamBV Radio. Keijsers ziet de printermarkt de afgelopen jaren veranderen: "We merken zeker dat er in een kantooromgeving minder wordt geprint, maar er wordt meer gecommuniceerd. Daarom heeft Ricoh een aantal jaren geleden vol ingezet op diensten voor het communiceren van documenten. In andere gebieden zie je printen juist toenemen. Neem de 3D-printwereld, die staat nog op punt van beginnen."

Bovendien vervangen documenten die nog wel uit de printer rollen steeds vaker traditioneel drukwerk, afkomstig uit een drukkerij. Dat komt door de wens voor kleinere oplages, zegt Keijsers. "De printer is dan ook nog lang niet dood."

Toch vormt ook bij Ricoh uiteindelijk de digitalisatie een sleutelrol voor de toekomst, zegt Keijsers. Maar hij is niet bang voor een 'Kodak-moment': "Ricoh is een flexibel bedrijf dat meegaat naar de toekomst."

Duurzaam ondernemen

Ricoh wil zich naar eigen zeggen profileren op het gebied van duurzaam ondernemen. En dat blijkt volgens Keijsers op tal van manieren: "Dat blijkt uit heel veel dingen. Niet alleen uit ons hoofdkantoor in Den Bosch. Het blijkt ook uit onze uitgangspunten die al veertig jaar geleden zijn gedefinieerd." Concreter zegt Keijsers dat Ricoh 'ontzettend goed is' in het recyclen van lege cartridges en het zo lang mogelijk hergebruiken van oude printers.

Keijsers vertel ook over het nieuwe pand van AkzoNobel. De twee bedrijven hebben samengewerkt bij de ontwikkeling van een 'slim bedrijfspand' op de Zuidas in Amsterdam. Daarbij ligt de nadruk op het beter laten samenwerken van werknemers, zowel lokaal als op afstand. Ricoh heeft zich daarbij met name gericht op het ontwikkelen van de software voor dit streven.

Volgens Keijsers heeft dit project veel duurzame voordelen: "Er zullen veel minder vliegbewegingen zijn. Veel minder reizen met auto's tussen kantoren om een paar uur te vergaderen. Het heeft een significant effect op de uitstoot. Maar ook een kostenbesparing." ICT kan daarom in de ogen van de directeur IT & Outsourcing Services een belangrijk gereedschap zijn bij het verder verduurzamen van ondernemingen.

Foto: Ricoh