24-05-2016 10:13 | Door: Fitria Jelyta

Google maakte tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie in Silicon Valley bekend de modulaire smartphone van Project Ara in 2017 op de markt te brengen voor consumenten.

In de herfst van dit jaar kunnen ontwikkelaars die onderdelen voor de telefoon willen maken, een verzoek indienen om het eerste model van de modulaire telefoon te bemachtigen.

Puzzelblokken

De Ara is voorzien van een frame waarin verschillende onderdelen als camera’s, speakers en sensoren in elkaar worden gezet als een soort puzzel. Het basisconcept is bedacht door de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens, die met het nieuwe project Precious Plastic, laagdrempelige recycleapparaten mogelijk maakt.

Het idee achter de modulaire smartphone is dat gebruikers kapotte onderdelen kunnen vervangen of verouderde delen kunnen upgraden zonder daarvoor een nieuw toestel aan te schaffen. Daarnaast kunnen gebruikers van de Ara onderdelen met elkaar uitwisselen. Ook kunnen gebruikers de telefoon aan laten staan bij het vervangen van de modules.

Eerder liep de ontwikkeling van de modulaire telefoon vertraging op, doordat de magnetische verbindingen niet sterk genoeg bleken bij een valtest. Google zocht daardoor naar betere manieren om de modules aan elkaar te koppelen.

Lange levensduur

In Nederland heeft het bedrijf Fairphone met de Fairphone 2 een modulaire smartphone op de markt gebracht. Hiermee mikt Fairphone op het verlengen van de levensduur van de smartphone. In tegenstelling tot de Ara-telefoon van Google kunnen gebruikers met de Fairphone 2 slechts enkele onderdelen als de cameramodule en de microfoon vervangen. 

Bron: AFP