09-02-2012 11:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Google is het meest duurzame IT-bedrijf volgens Greenpeace. Dit is bekend gemaakt in de vijfde Cool IT Leaderboard van de milieuorganisatie.

Uit een totaal van 21 onderzochte IT-bedrijven is internetgigant Google het meest duurzaam gebleken. Het bedrijf behaalde een score van 53 van een totaal van 100.

De gehanteerde criteria van Cool IT Leaderboard zijn onder andere duurzaamheidsmaatregelen van het bedrijf en het beleid ter promotie van duurzaamheid. Ook energiebesparing in het productieproces en vermindering van CO2-uitstoot geven bedrijven pluspunten.

Met stip

Met dank aan de flinke afname van CO2-uitstoot en investeringen in zonne-energie staat Google met stip op één, aldus Greenpeace.

Het Japanse Softbank, nieuwkomer in de ranglijst, wordt geroemd voor het door hen uitgevoerde ondubbelzinnige energiebeleid na de Fukushima kernramp in 2011. Softbank wilt zich tevens ontwikkelen tot hernieuwbare energieproducent waarbij de focus ligt op zonne-energie.

Opvallende afwezigen zijn Apple en Facebook. Facebook heeft echter onlangs zijn beleid vernieuwd en verwacht volgend jaar te kunnen strijden om een toppositie binnen de Cool IT leaderboard.

Top 5 (inclusief totaal aantal behaalde punten)

1. Google: 53

2. Cisco: 49

3. Ericsson: 48

3. Fujitsu: 48

5. Vodafone: 45

Moeizame vooruitgang

Over het geheel genomen laten de duurzaamheidsscores een scherpe daling zien in vergelijking met 2010. Hiervoor geeft Greenpeace als hoofdreden een gebrek aan voortschrijdende ‘vergroening’ binnen de IT.

Daarnaast is uit eerdere rapporten van GreenBiz gebleken dat vooruitgang op gebied van verduurzaming voornamelijk te wijden is aan economische terugval in plaats van een intensivering van duurzame betrokkenheid van bedrijven. Volgens Greenpeace wordt “een significante verzwakking van beleid voor het bekrachtigen van duurzame investeringen en hernieuwbare energie getoond.”.

Bron: GreenBiz

Foto: dullhunk