30-05-2016 15:45 | Door: Fitria Jelyta

Philips maakt bekend een samenwerking aan te gaan met het bedrijf Surfsara om een cloud-gebaseerde onderzoeksomgeving te realiseren. Hierin kunnen zorginstituten samenwerken aan de verbetering van gepersonaliseerde zorg.

Het technologiebedrijf zegt in deze samenwerking zijn bestaande Healthsuite-cloudplatform te koppelen aan de nationale ICT-infrastructuur van Surfsara, aanbieder van supercomputerdiensten en ICT-infrastructuur voor de Nederlandse onderwijs- en onderzoeksector.

Deze diensten moeten onderzoek op het gebied van gepersonaliseerde zorg en population health management ondersteunen. Zo zijn de onderzoeken gericht op de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor darm-, prostaat-, en borstkanker. Volgens Philips is het bij deze onderzoeken van belang dat er een allesomvattend beeld van de gezondheid van een patient beschikbaar is.

Betere zorgverlening

Hiervoor biedt de combinatie tussen het Healthsuite-cloudplatform en de nationale ICT-infrastructuur van Surfsara uitkomst. Door de verzamelde gegevens van de patiënt te analyseren, kan het systeem volgens Philips zelfs de kleinste correlaties en patronen ontdekken die uiteindelijk zouden leiden tot betere behandelingen.

“Het samenvoegen, normaliseren en analyseren van bestaande ‘eilanden’ van data levert een grote meerwaarde op”, zegt Jeroen Tas, CEO van het Philips Connected Care & Health Informatics. “We willen een met elkaar verbonden digitale onderzoeksomgeving bieden waarin de betrokken partijen kunnen samenwerken aan de volgende generatie innovatieve producten en oplossingen op het gebied van zorgverlening.”

Internationaal onderzoek

De nieuwe onderzoeksomgeving moet in eerste instantie universitaire medische instellingen en onderzoekprogramma’s faciliteren. Dit wordt later uitgebreid om ook medische centra en biowetenschappers te ondersteunen bij het analyseren van medische data. Daarnaast stelt Philips de onderzoeksdiensten beschikbaar voor gezamenlijke onderzoeksprojecten binnen en buiten Europa. 

Bron: Philips | Foto: Philips (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)