03-06-2016 12:05 | Door: Erik Verheggen

Singapore wil de slimste stad ter wereld worden. Een nieuw type datacenter moet de ICT die daar voor nodig is duurzamer en goedkoper maken.

De stadstaat doet proeven met zogenoemde tropische datacenters (TDC). Dit zijn rekencentra die bij een hogere temperatuur en luchtvochtigheid kunnen werken dan bestaande datacenters. Daardoor is volgens de Singaporese overheid 40 procent minder energie nodig voor de koeling.

De website Business Cloud News meldt dat het tropische datacenter moet werken bij een maximumtemperatuur van 38 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 90 procent. Conventionele centra moeten worden gekoeld naar 20 tot 25 graden Celsius, bij een luchtvochtigheid van 50 tot 60 procent.

Energiezuinig

Singapore is met 8.000 mensen per vierkante kilometer een van de drukst bevolkte landen ter wereld. De metropool wil de eerste smart nation van de wereld wil worden. De overheid investeert fors in infrastructuur waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is. De daarvoor benodigde rekenkracht is enorm. Singapore introduceerde in 2014 een programma om energiezuinige datacenters te ontwikkelen.

Singapore werkt binnen het project samen met Dell, ERS, Fujitsu, Hewlett Packard Enterprise, Huawei, Intel, Keppel Data Centres, The Green Grid, en Nanyang Technological University.

Bron: Business Cloud News, Networks Asis | Foto: Mitch Altman, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)