07-06-2016 07:08 | Door: Fitria Jelyta

Telecombedrijf KPN heeft een rapport opgesteld waaruit blijkt dat het gebruik van ICT-innovaties het energie- en waterverbruik in Nederland aanzienlijk kan terugdringen en daarmee CO2-uitstoot kan besparen.

KPN bracht het #Smarter2030-rapport uit in samenwerking met de Global e-Sustainability Initiative (Gesi) en organisatieadviesbureau Accenture. Uit dit onderzoek blijkt dat Nederland in 2030 74 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar kan besparen dankzij innoverende ICT-toepassingen.

Daarnaast kan Nederland met slimme ICT per jaar structureel 123 miljoen megawattuur aan energie en 870 miljard liter water besparen. Het gebruik van fossiele brandstoffen kan verder met 5,6 miljard liter structureel per jaar omlaag. Ook kan de landbouw dankzij ICT de productiviteit met 1 ton per hectare verhogen. In totaal leveren deze kansen en besparingen in 2030 jaarlijks € 74 mrd op aan economische voordelen.

Internet of Things

Het rapport beschrijft dat de grootste CO2-reductie met name in de maakindustrie, de logistiek en in slimme gebouwen wordt mogelijk gemaakt. Voor deze besparing zijn Internet of Things (IoT)-toepassingen, waarbij digitale apparatuur met elkaar communiceert, van groot belang.

Als voorbeeld noemt het telecombedrijf apparatuur die zelf aangeeft wanneer onderdelen vervangen moeten worden. Dit maakt preventief onderhoud overbodig, wat kosten, reizen en daarmee CO2 bespaart.

“Met deze bevindingen onderschrijft het rapport de grote potentie van ICT om de noodzakelijke verduurzaming van de Nederlandse samenleving te helpen realiseren en tegelijkertijd bij te dragen aan de versterking van economische groei”, zegt Anwar Osseeyran, portefeuillehouder duurzaamheid bestuur Nederland ICT.

Smart city-technologie

“Voor KPN is het terugdringen van de CO2-uitstoot en energiereductie al enkele jaren topprioriteit”, zegt Eelco Blok, CEO van KPN, in een persbericht. Het telecombedrijf streeft ernaar om zijn klanten in 2020 net zoveel energie te laten besparen als dat KPN zelf verbruikt.

Eerder bracht het Britse telecomgigant BT Group een onderzoeksrapport uit waaruit blijkt dat ICT en smart city-technologie de wereldwijde CO2-uitstoot in 2030 met 1,5 gigaton kunnen reduceren. Dat is gelijk aan 37 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot in 2012. 

Bron: KPN | Foto: Prachanart Viriyaraks, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)