09-06-2016 09:10 | Door: Fitria Jelyta

In 2015 reduceerde Vodafone de uitstoot van broeikasgassen van zijn mobiele netwerken met 40 procent, terwijl het dataverkeer in de afgelopen vijf jaar met 70 procent toenam.

Dat maakt de telecomgigant bekend in zijn onlangs gepubliceerde duurzaamheidsverslag. Met 462 miljoen afnemers van mobiele data in 26 landen, wist Vodafone 1.74 ton uitstoot per afnemer van mobiele data te compenseren door duurzame activiteiten die in de periode van 2015-2016 zijn uitgevoerd.

Slimme straatverlichting

Het telecombedrijf streeft ernaar om de CO2-uitstoot van zijn klanten verder terug te dringen en de energie-efficiëntie van zijn activiteiten te verhogen door Internet of Things (IoT)-toepassingen in te zetten. Inmiddels zijn er wereldwijd 38 miljoen IoT-verbindingen van Vodafone beschikbaar.

Zo werkt de organisatie samen met Philips aan de verbetering van straatverlichting. Door straatlantaarns met elkaar te verbinden, verwacht het consortium wereldwijd aanzienlijke energiebesparingen te realiseren.

CO2-uitstoot compenseren

Eerder publiceerde Vodafone in Nederland een milieuwinst- en verliesrekening waaruit blijkt dat het concern geen CO2 meer uitstoot. “Hierin hebben we gekeken naar ons totale energiegebruik en waar de CO2-uitstoot vandaan komt”, zegt Martin de Jong, sustainable business manager bij Vodafone, in een uitzending van DuurzaamBV Radio.

“Het energie- en stroomgebruik van bijvoorbeeld datacenters, zendmasten, maar ook de mobiele telefoons van onze klanten. Die gebruiken veel energie en die energie hebben wij vergroend.” In Nederland gebruikt Vodafone 100 procent lokaal opgewekte windenergie.

Volgens de manager wordt de CO2-uitstoot die niet wordt veroorzaakt door het energiegebruik door Vodafone gecompenseerd. Als voorbeeld noemt hij het afschaffen van leaseauto’s als arbeidsvoorwaardelijke beloning. “Je krijgt alleen een leaseauto als je functie daarnaar vraagt, zoals in de verkoop”, zegt De Jong. Vodafone moedigt zijn werkgevers daarom aan om met het openbaar vervoer te reizen. 

Bron: Vodafone, Edie | Foto: Vodafone (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)