09-06-2016 13:33 | Door: Erik Verheggen

Geen enkel elektronicabedrijf weet precies waar zijn goud vandaan komt en of dit met kinderarbeid is gewonnen. Fairphone scoort heel goed. Microsoft doet het behoorlijk. De rest weet niet wat er in de mijnbouw gebeurt.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Somo, in opdracht van Stop Kinderarbeid. Elektronicabedrijven hebben onvoldoende aandacht voor het bestrijden van kinderarbeid in goudmijnen, concludeert de organisatie.

Microsoft

Alleen Fairphone en Microsoft geven aan actief betrokken te zijn bij initiatieven in de mijnbouw waarin ook kinderarbeid wordt bestreden.

goudmijn kinderarbeid

Fairphone is het enige door Somo onderzochte bedrijf dat boven de norm scoort op alle punten. Het bedrijf heeft beleid voor de verantwoorde winning van mineralen en de uitbanning van kinderarbeid.

Daarnaast is Fairphone betrokken bij specifieke initiatieven voor het verduurzamen van de mijnbouw en de goudwinning. De Nederlandse telefoonbouwer kan bovendien als enige partij de herkomst van het gebruikte goud herleiden.

Apple

Gedwongen door Amerikaanse wetgeving werken elektronicabedrijven actief aan het weren van conflictmineralen uit hun producten. Hiermee laat de sector volgens Stop Kinderarbeid zien dat het mogelijk is een echte verandering teweeg te brengen.

Het uitbannen van kinderarbeid bij de winning van mineralen staat echter nog niet goed op de radar. Alleen Apple, Acer en wederom Fairphone hebben aanvullend beleid tegen kinderarbeid dat verder gaat dan de industriestandaard. Toch reiken ook deze gedragscodes niet tot aan de goudmijnbouw, meldt Somo.

Het is opvallend dat vooral de onderdelenfabrikanten weinig doen tegen kinderarbeid, maar ook Ericsson als consumentenmerk laat weinig activiteit zien.

Nederland

De verschillen zijn ook duidelijk bij de Nederlandse bedrijven die meewerkten aan het onderzoek. Waar Fairphone echt vooroploopt, loopt NXP slechts in de pas. Philips is als een van de initiatiefnemers van het ‘conflictvrije tin-initiatief’ (CFTI) al langer actief bij het verduurzamen van de mijnbouw en is ook op het gebied van goud betrokken bij verschillende initiatieven.

Wereldwijd werken volgens Stop Kinderarbeid meer dan een miljoen kinderen in de goudmijnbouw. Het goud dat zij winnen, kan uiteindelijk ook in onze mobiele telefoons, computers en andere elektronica terecht komen.

Behalve Fairphone werkten ook Apple, Microsoft, Acer, Philips, LG, Samsung, Sony, Ericsson, Foxconn, NXP, Pegatron en Seagate mee aan het onderzoek van Somo. Een aantal andere grote ICT-fabrikanten wilde volgens het bureau niet meewerken.

Bron: Stop Kinderarbeid, Somo | Foto's: Stop Kinderarbeid (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)