14-06-2016 08:30 | Door: Erik Verheggen

Koeling met water in plaats van lucht verlaagt de kosten in de datacenters van Ebay. De veilingreus past een nieuwe en duurzame innovatie van Dell toe die de prestaties op piekmomenten bovendien verbetert.

Dat schrijft Dell op zijn zakelijke blog. Waterkoeling is niet nieuw. Maar het systeem, dat van de Dell de naam Triton heeft meegekregen, is bijzonder door het eenvoudige principe. Het koelwater wordt rechtstreeks door de servers geleid, zonder tussenkomst van warmtewisselaars of ingewikkelde pompsystemen.

Dell stelt dat de energiebesparing voor de koeling maar liefst 97 procent bedraagt ten opzichte van conventionele luchtkoeling. Daarmee zou een PUE-waarde (power usage effectiveness) van 1,02 mogelijk zijn. Het wereldwijde gemiddelde van een datacenter ligt op een PUE van 1,5.

Prestatiewinst

Volgens Dell levert de waterkoeling bovendien een flinke prestatiewinst. Een server met dezelfde processor heeft met het Triton-systeem 59 procent meer rekenkracht dan dezelfde server met luchtkoeling.

Ebay past de nieuwe technologie al toe. Een upgrade van de servers in combinatie met waterkoeling maakt dat de veilingsite 70 procent meer gegevens kan verwerken.

Bron: Dell | Foto: Dell (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)