14-06-2016 13:46 | Door: Erik Verheggen

Apple toonde in het voorjaar zijn recyclingrobot Liam aan de wereld. Nu blijkt dat een van de twee Liams die de techreus in gebruik heeft, in Breda staat.

Dat schrijft NRC Handelsblad. Liam bestaat volgens de krant uit een 30 meter lange rij van 29 robotarmen die iPhones uit elkaar halen. De locatie in Breda verwerkt alleen de iPhone 6. De kapotte en afgeschreven exemplaren van dit model komen vanuit heel Europa samen in Breda. Elk jaar kan de recyclingfabriek 1,2 miljoen telefoons strippen.

Waardevol

Na de demontage is het mogelijk om het goud en koper van de cameramodule terug te winnen, net als het lithium dat in de accu is te vinden. Verder zijn het zilver en platina uit het moederbord waardevol.

Behalve in Breda, heeft Apple ook een Liam geïnstalleerd in Cupertino, de plaats waar ook het hoofdkantoor van het bedrijf gevestigd is.

Apple zet stevig in op duurzaamheid. Het bedrijf profileert zich vooral met hernieuwbare energie. De iPhone-fabrikant verwacht zoveel zonnestroom en windenergie op te wekken, dat het bedrijf een eigen energiebedrijf heeft opgericht.

Bron: NRC, iCulture