30-07-2013 10:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een massaal datacentrum dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA bouwt heeft een enorme milieu-impact.

Zo zal het datacentrum volgens lokale media grote hoeveelheden energie nodig hebben. Het centrum zal ongeveer 65 megawatt aan elektriciteit verbruiken. De jaarlijkse stroomrekening wordt geschat op zo'n $18 mln.

Vooral opmerkelijk is dat het centrum 6,4 miljoen liter water per dag gaat gebruiken, waarmee de installatie goed is voor 1 procent van de totale watervoorziening in de woestijnstaat Utah.

De NSA is in opspraak geraakt na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden die bekend maakte dat de dienst op grote schaal mensen bespioneert. Telefoongegevens worden bijgehouden, alsmede data van zoekmachines en sociale media.

Dat levert enorme hoeveelheden data op, waarvoor het agentschap grote datacentra nodig heeft. De NSA bouwt aan 10.000 vierkante meter aan computerservers verdeeld over twee locaties. De grootste komt te staan in Bluffdale, Utah.

De burgemeester van Bluffdale zegt dat een derde van het water hergebruikt kan worden om bijvoorbeeld de parken in de stad te besproeien. Ook zal de installatie niet meteen op volle kracht draaien en is er dus tijd om de watervoorziening te creëren.

Bron: IPS

Foto: Michael Kappel via Flickr.com