23-06-2016 16:15 | Door: Fitria Jelyta

Uit een onlangs gelanceerd onderzoeksrapport van telecombedrijf KPN blijkt dat Nederland in 2030 jaarlijks tot € 74 mrd aan economische voordelen kan halen uit een duurzame ICT-sector.

In een uitzending van DuurzaamBV Radio vertelt Marga Blom, manager energy management bij KPN, hoe dit mogelijk wordt gemaakt. Volgens de manager leveren energiezuinige installaties een grote kostenbesparing op. De grote economische voordelen liggen echter in ‘slimmer werken’.

“In de aanloop van COP21 is er een wereldwijd rapport opgesteld door GESI, een samenwerkingsverband in de ICT-sector, en daarin zagen we dat ICT wereldwijd besparingen kan opleveren in andere sectoren”, zegt Blom. KPN heeft dit rapport vertaald naar de Nederlandse situatie met als doel de economische voordelen en het milieurendement, als gevolg van bijvoorbeeld een verlaagd energieverbruik, ook in Nederland te realiseren.

Slimmer energie gebruiken

Als voorbeeld noemt de KPN-manager energiebesparingen in gebouwen door slimmer op de energiebehoefte in te spelen en energiegebruikers bewuster te maken van wat ze aan energie gebruiken. Daarnaast ziet Blom kansen voor de ICT om de productie van apparatuur efficiënter te laten verlopen. Ook in de logistiek is er veel winst te behalen door gebruik te maken van ICT en daarmee minder lege vrachtwagens te laten rondrijden, stelt ze.

Blom: “We kunnen ook veel besparingen realiseren met Internet of Things (IoT)-toepassingen, waarbij apparaten met elkaar praten. Zo kunnen sensoren in bijvoorbeeld infrastructuur je precies vertellen wanneer er reparatiewerkzaamheden nodig zijn. Op die manier is er geen preventief onderhoud nodig en kun je enorm veel kosten besparen.”

Efficiënter materiaalgebruik

Op het gebied van sensortechnologie heeft de Britse Cambridge University toepassingen gevonden om besparingen te realiseren in de stedelijke infrastructuur. De onderzoekers van het Cambridge Center for Smart Infrastructure and Construction (CSIC) werken samen met bedrijven in de bouw- en infrastructuur aan slimme oplossingen die tot efficiënter gebruik van materiaal en infrastructuur moeten leiden.

Zo heeft het Zweedse bouwconcern Skanska een systeem met optische vezels gebruikt, dat door het CSIC is ontwikkeld. Hiermee wist Skanska sloopmateriaal te hergebruiken bij de renovatie van een Londens pand. Daarmee bespaarde het concern ruim £ 6 mln (€ 7,8 mln) aan bouwkosten. 

Infographic: Robin de Boer | Foto: Highways England, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)