16-08-2013 08:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De relatieve CO2-uitstoot van Google is in 2012 voor het vierde jaar op rij gedaald. Met 32 procent of 9 procent – afhankelijk van hoe je rekent.

De gemiddelde Google-gebruiker stootte in 2012 per maand 8 gram CO2 uit. Dat staat gelijk aan het rijden van 1 à 2 kilometer in een gemiddelde auto. Zo’n ‘gemiddelde’ gebruiker lijkt overigens wel fanatiek: Google gaat ervan uit dat deze 25 zoekopdrachten per dag opgeeft en 60 minuten YouTube kijkt. Daarnaast gebruikt deze gebruiker ook nog Gmail, de e-maildienst van het bedrijf, en enkele andere diensten.

Google maakte de CO2-cijfers deze week bekend. Het internetbedrijf bevestigde dat het vorig jaar 30,3 ton CO2 per miljoen dollar omzet heeft uitgestoten. Dat is een scherpe daling van 32 procent ten opzichte van 2011.

Die reductie was deels administratief van aard. Voor het eerst rekende Google de vermeden CO2-uitstoot mee die het realiseert door certificaten voor groene stroom in te kopen. Dat is vereist door de methodologie van het Carbon Disclosure Project die de onderneming hanteert. Zonder deze certificaten zou Google de CO2-uitstoot ook hebben teruggedrongen per miljoen dollar omzet, maar dan met 9 procent.

 

CO2-uitstoot stijgt

 

Het bedrijf is trots op die prestatie. “Voor het vierde jaar op rij stoten we minder CO2 uit per miljoen dollar omzet,” zei Jolanka Nickerman, binnen Google verantwoordelijk voor CO2-reductie, in een blog. “Dat betekent dat onze voetafdruk langzamer groeit dan onze business, omdat we in staat zijn meer te doen met elke gram CO2 die we uitstoten.”

In het afgelopen jaar heeft Google een aantal grote investeringen gedaan in projecten voor groene energie, waaronder $12 mln in een zonnepark in Zuid-Afrika en $200 mln in een windpark in Texas.

Toch is er ook reden voor zorg. Hoewel de relatieve uitstoot van broeikasgassen is gedaald, is de absolute hoeveelheid CO2 die het bedrijf heeft uitgestoten gestegen door de omzetgroei die het bedrijf heeft gerealiseerd.

Foto: Kurt Wilms via Flickr.com