08-08-2016 10:15 | Door: Fitria Jelyta

De datacenters van The Datacenter Group (TDCG) maken sinds kort gebruik van 100 procent windenergie. Hiervoor sloot het Nederlandse ICT-concern een overeenkomst af met energieleverancier Nuon voor locatie Amsterdam en voor de vestiging Delft met Powerhouse.

Door de transitie naar 100 procent windenergie zegt TDCG bij te dragen aan de verbetering van het leefklimaat en milieu. “Wij houden onze oren en ogen open als het gaat om groene investeringen. Komen er nog duurzamere energiealternatieven op de markt dan zullen we hiervoor kiezen,” aldus Siemon van den Berg, CEO van The Datacenter Group.

Innovatieve koelsystemen

Het groene karakter van het datacenter wordt niet alleen gekenmerkt door de overstap naar duurzame energie. Om het stroomverbruik van de twee datacenters in Delft en Amsterdam laag te houden, maakt TDCG gebruik van zelfontwikkelde koelsystemen.

De zogenaamde ‘kartonkoeling’ voert de warmte van de servers af en maakt het gebruik van energievretende airconditioning en chemicaliën overbodig. Volgens het bedrijf zijn de koelsystemen tot 50 procent lager in stroomverbruik ten opzichte van andere datacenters. Van den Berg: “We behalen bij TDCG een gemiddelde PUE (Power Usage Effectiveness)-waarde van 1,15 door onze energiezuinige koelsystemen. Deze waarde wil zeggen dat hoe dichter je de één nadert, hoe zuiniger je als datacenter opereert.”

Duurzaam ondernemen

Van den Berg: “Onze bedrijfsactiviteiten leveren een bijdrage aan een duurzame leefomgeving. Binnenkort starten wij bijvoorbeeld met een project waarbij we met de restwarmte - die de datacenters produceren - de omliggende kantoorpanden gaan verwarmen.” Het bedrijf, dat zich profileert als één van de duurzaamste datacenters van Nederland, is nu ook gesprekken aan het voeren met verschillende partijen over de mogelijkheid om zonnepanelen op de daken van de datacenters te plaatsen.

Samen hebben de datacenters van TDCG 10.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte, waarop zij een zonne-energiesysteem kunnen installeren om in de eigen elektriciteitsgebruik te kunnen voorzien. Daarbij werken zonnepanelen ook nog eens verkoelend voor de panden. Dit scheelt weer voor de klimaatbeheersing.“Alleen op deze manier blijven wij duurzaam groeien. Deze overtuiging is diep verankerd in onze bedrijfsstrategie en is terug te vinden in alles wat wij doen.“ zegt de CEO.

Samenwerking met gemeente Delft

De duurzame activiteiten van TDCG is bij de gemeente Delft niet onopgemerkt gebleven. Eerder ondertekende het bedrijf samen met de gemeente Delft de zogeheten e-Deal. Hiermee zegt TDCG in te zetten op energiebesparing, duurzame productie van energie en intelligente energiesystemen.

De gemeente heeft een deel van haar ICT-omgeving in het Delftse datacenter van TDCG ondergebracht. De gemeente stelt dat de manier waarop TDCG met CO2-uitstoot omgaat bij de bedrijfsfilosofie en duurzaamheidsambities past van de gemeente Delft.

Bron: TDCG | Foto: Floris Oosterveld via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)