01-09-2016 12:30 | Door: Hidde Middelweerd

Onderzoekers aan de Birmingham City University ontwikkelen momenteel ‘slimme’ kleding. Dit om de circulaire economie op het gebied van mode te bevorderen.

In Engeland bezit men vier keer zoveel kleding als 20 jaar geleden, maar draagt daar maar 20 procent van. Sterker nog, shoppers in Engeland kopen jaarlijks 2.15 miljoen ton aan kleding, terwijl er voor £ 30 mrd aan ongebruikte kleding verstoft in kledingkasten.

De onderzoekers in Birmingham hebben een methode bedacht om juist deze kleding een nieuw leven te geven en een circulaire economie van kleding in gang te zetten.

Internet of Things

Het principe werkt als volgt: Kledingstukken worden uitgerust met zogeheten RFID-chips (radio-frequency identification). Als een kledingstuk lang niet gedragen wordt, stuurt de chip een reminder naar de smartphone van de eigenaar. Wordt het kledingstuk nog steeds niet gedragen? Dan contacteert de chip automatisch een kringloopwinkel in de buurt, die vervolgens de eigenaar kan benaderen. Of de chip zet het kledingstuk automatisch op eBay.

Hierdoor ontstaat volgens de onderzoekers een ‘Internet of Clothes’. “Stel je voor dat je ineens biedingen ontvangt op kledingstukken waarvan je niet eens meer wist dat ze in je kast hingen”, zegt Mark Brill, hoofddocent Future Media op Birmingham City University. “Dit concept spoort mensen aan om beter na te denken over hun consumptie van kleding. En ik hoop dat het op den duur leidt tot een meer ethische consumptie van mode.” 

Bron: Birmingham City University | Foto: public domain