11-10-2013 12:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft in samenwerking met Siso het programma Recover-E ontwikkeld voor het hergebruik van hardware.

De innovatieve dienst maakt het mogelijk om ICT-hardware zoals computers volledig te hergebruiken. Het programma – donderdag gelanceerd op de Dag van de Duurzaamheid – is ontwikkeld ter bevordering van de circulaire economie waarin goederen niet worden vernietigd maar opnieuw worden gebruikt.

In de ICT-sector is er vrijwel geen transparantie voor bedrijven waar de oude hardware terechtkomt. Vaak wordt dit verbrand of in sommige gevallen illegaal geëxporteerd. Vaak gaan er kostbare grondstoffen verloren en verdwijnen in het milieu.

De komst van het unieke recycle programma moet de teloorgang van deze grondstoffen bestrijden door optimale re-design, re-use en recycle, waarbij het behoud van grondstoffen voorop staat.

Systeem

Een belangrijk onderdeel van Recover-E is het track & trace-systeem en de database voor verzameling van informatie. “Daarmee is sturing mogelijk van producten en materialen, voordat het beschikbaar komt voor recycling”, aldus Ed Alting Siberg van Siso.

De zakelijk ICT-gebruiker heeft het heft in handen wat betreft de omgang met de producten en materialen. Ondernemers kunnen het programma gebruiken in onderhandelingen met hardware-leveranciers.

Momenteel is Recover-E gericht op de zakelijke kant van ICT-gebruikers. In de toekomst wordt er gekeken naar uitbreiding voor consumentengebruik.

 

Bron: duurzaam-ondernemen

Foto: Steve Clancy