08-09-2016 17:00 | Door: Hidde Middelweerd

Greenpeace introduceert een methode waarmee ’s werelds meest kostbare bossen met hoge koolstofvoorraden, door middel van big data, in kaart worden gebracht. De zogeheten High Carbon Stock Approach (HCS-methode) helpt producenten van bijvoorbeeld palmolie en rubber om benodigde grondstoffen niet uit deze bossen te halen.

Veel bedrijven willen wel veranderingen aanbrengen in hun bevoorradingsketen, maar weten niet hoe. Met de HCS-methode identificeert Greenpeace kostbare bossen aan de hand van factoren als biodiversiteit, dichtheid van de vegetatie, koolstofvoorraden, et cetera. Op deze manier biedt de NGO een helpende hand.

De methode identificeert namelijk ook gebieden die al in een verslechterde staat verkeren en dus beter geschikt zijn voor het winnen van grondstoffen. Op deze manier wordt de ontbossing van kostbare bossen tegen gegaan.

Indonesië

Greenpeace sloeg de handen ineen met NGO’s en bedrijven in Indonesië om de methode te ontwikkelen en ontbossing tegen te gaan. In de Zuidoost Aziatische archipel is dat namelijk al jaren een groot probleem.

Steun

Greenpeace kan op veel steun rekenen voor de HCS-methode. Zelfs bedrijven waar Greenpeace lang campagne tegen gevoerd heeft, steunen de uitrol van de methode.

Greenpeace werkt samen met bedrijven als P&G en Unilever aan de methode. Ook palmolie-fabrikanten Wilmar, Musim Mas and Agropalma werken mee aan het initiatief.