09-09-2016 15:00 | Door: Hidde Middelweerd

Een nieuwe methode maakt het mogelijk om het energieverbruik van software te meten. Ontwikkelaars van software kunnen deze methode gebruiken om duurzamere software te produceren. Ook het energieverbruik van bestaande software kan op deze manier aanzienlijk verminderd worden.

De methode werd ontwikkeld door onderzoeker Erik Jagroep, promovendus aan de Universiteit Utrecht en consultant bij Centric. Zijn onderzoek werd vorige maand gepubliceerd in het vakblad Computing.

Een belangrijk deel van het energieverbruik van hardware is toe te schrijven aan de software die erop draait. Tot op heden kon echter niet worden vastgesteld hoe groot dat aandeel daadwerkelijk is.

Energieverbruik software

De methode geeft, door middel van analyses op detailniveau, precies aan welke onderdelen binnen de architectuur van de software het meeste energie verbruiken. Jagroep in een persbericht: “Hierdoor kunnen softwareproducenten het energieverbruik optimaliseren waar de impact het grootst is.”

Ook op bestaande software kan energie bespaard worden. Zo paste Centric onlangs de architectuur van zijn software aan, wat leidde tot een energiebesparing van 67 procent.

ICT-sector

Binnen de ICT kan deze methode een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de sector. De ICT-sector is namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 10 procent van het energieverbruik op aarde, stelt Centric.

Professor dr. Sjaak Brinkkemper van de Universiteit Utrecht, begeleider van Jagroep: “Ik verwacht dat het een artikel met veel impact wordt en dus veel geciteerd gaat worden.”

Bron: Centric | Foto: public domain