22-09-2016 13:30 | Door: Hidde Middelweerd

Het afval dat Google op zijn datacenters produceert, gaat niet meer naar een stortplaats. Met het initiatief Zero Waste to Landfill wil de internetmagnaat elk stuk afval hergebruiken.

Dit meldt het bedrijf op zijn blog.

Duurzaamheid

"Hoe meer materiaal we duurzaam kunnen (her)gebruiken, hoe effectiever en efficiënter onze activiteiten worden", stelt Google. Google werkt al jaren aan het verminderen van zijn afvalproductie en het hergebruiken van afval dat het bedrijf wél produceert. Wereldwijd wordt 86 procent van het afval van Googles datacenters al hergebruikt.

Volgens het bedrijf is het nu mogelijk al het afval van zijn datacenters wereldwijd een tweede bestemming te geven. Googles datacenter in Mayes County, Oklahoma heeft dit doel inmiddels al bereikt.

Afvalbeheer

"Om dit doel te bereiken, is een diepgaande kennis over je productieketen en de grondstoffen die je gebruikt essentieel", stelt Google. Zo verhoogde het bedrijf zijn efficiëntie op het gebied van afvalbeheer door het gebruik van afvalpersers. Deze machines maakten de verwerking van afval efficiënter en gaven meer inzicht in de hoeveelheid afval die datacenters produceerden.

Daarnaast deed Google onderzoek naar de levensduur van de producten die het bedrijf gebruikt. Door deze te verlengen, wordt de afvalproductie automatisch terug gedrongen.

Duurzame energie

Steeds meer bedrijven kondigen aan hun activiteiten drastisch te verduurzamen. Zo wil General Motors al zijn activiteiten per 2050 op duurzame energie laten draaien. Ook Apple sprak onlangs dit voornemen uit.

Bron: Google | Foto: public domain