29-10-2013 11:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een Nederlandse ontwerper deed stof opwaaien met een smartphone die op te bouwen is uit losse blokjes. Motorola gaat er nu mee aan de slag.

Motorola zegt al een jaar te werken aan een project dat zij Project Ara noemen. Met dit project wil Motorola hetzelfde betekenen voor hardware wat Android heeft betekend voor software. Dat besturingssysteem is gratis beschikbaar voor telefoonfabrikanten en volledig aanpasbaar.

Het doel van Motorola is om “een meer doordachte, expressieve en open relatie tussen gebruikers, ontwikkelaars en hun telefoons op te zetten en de mogelijkheid te bieden zelf te beslissen wat je telefoon doet, hoe hij eruit ziet, waar en waarmee hij wordt gemaakt, hoeveel hij kost en hoe lang je hem zal houden," schrijft Motorola op zijn blog.

Recent ontmoetten zij de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens die met zijn innovatieve ontwerp Phonebloks op hetzelfde spoor zit. “Het blijkt dat wij van Motorola de visie van Hakkens delen: het ontwikkelen van een modulaire, open en volledig aanpasbare telefoon,” aldus Motorola. De twee gaan dus nu samen aan de slag.

Het ontwerp

In een conceptontwerp toont Motorola hoe dat eruit kan komen te zien. Het systeem gebruikt een 'endoskelet', een centrale structuur waar verschillende modules zoals een processor, display, batterij of toetsenbord aan vast kunnen worden gemaakt.

Deze individuele modules kunnen indien nodig, of gewenst, ook weer worden vervangen voor nieuwe of verbeterde modules.

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de precieze verdere plannen van Motorola zijn, maar Motorola verwacht over enkele maanden een ‘Module Developer’s Kit’ te kunnen geven en ontwerpers uit te nodigen om verschillende modules te gaan ontwikkelen voor het Ara-platform. Het is ook mogelijk zelf iets bij te dragen aan het Ara-project.

Foto: Motorola